fbpx
Kontaktirajte nas
+381 64 920 45 48
E-Mail adresa
obrazovanje.jagodina@gmail.com
LOKACIJA
Kralja Petra I, broj 3, lokal 4, 35000 Jagodina Srbija

Braća Stamenković – Obrazovni centar

Centar za obrazovanje BRAĆA STAMENKOVIĆ, kao deo NARODNOG UNIVERZITETA BRAĆA STAMENKOVIĆ, osnovano je još 1948. godine i za kratko vreme je steklo poverenje velikog broja polaznika, koji su u Centru pronašli način da se dalje obrazuju i napreduju, u svojoj ili nekoj drugoj struci.

Centar je nastao iz potrebe građana Beograda, Srbije i cele bivše Jugoslavije za usavršavanjem i sticanjem novih saznanja iz sfere obrazovanja odraslih. Od samog osnivanja, Centar posluje na sadašnjoj adresi – Mitropolita Petra broj 8, u zgradi čiji je vlasnik nekada bio Narodni univerzitet, a koja je sada u javnoj svojini i čiji korisnik je Gradska opština Palilula.

Polaznik koji se odluči za obuku i postupak stručnog osposobljavanja za različita zanimanja u organizaciji Centra, stiče javno priznati dokument sa kojim se može zaposliti u zemlji i inostranstvu. Svi programi obuke su akreditovani od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, što Centar razlikuje od velikog broja subjekata koji nisu ispunili stroge zakonske kriterijume i nisu se akreditovali za obuke i kurseve koje izvode i reklamiraju, što polazniku može stvoriti neprijatnosti prilikom prezentovanja dokumentacije kod potencijalnog poslodavca, ili kod apliciranja za vizu.

U cilju poboljšanja kvaliteta znanja, povećanja broja zaposlenih u Republici Srbiji i razvijanja dodatnih radnih veština, organizuje se i sprovodi postupak provere stručne osposobljenosti polaznika, što omogućava, kako poslodavcima, tako i pojedincima, lakše zapošljavanje i dostizanje optimalnog nivoa stručnosti za obavljanje određenog zanimanja.

Delatnošću Centra unapređuju se znanja, veštine i sposobnosti polaznika, u cilju njihovog ličnog i profesionalnog razvoja, društveno odgovornog ponašanja, unapređivanja kvaliteta života, opšteg obrazovanja i kulture.

Stručno osposobljavanje u organizaciji Centra spada u kategoriju neformalnog obrazovanja i namenjeno je svim građanima, bez obzira na pol, godine, nacionalnu pripadnost, jezik kojim govore itd. Cilj ovakve vrste obrazovanja je da se kandidatu – polazniku, uz pomoć kvalitetnih predavača sa dugogodišnjim iskustvom, na praktičan način približe osnove struke i prenesu svo neophodno znanje i veštine, koje omogućavaju napredak u radnoj karijeri.

Neformalno obrazovanje odraslih, čiji sastavni deo predstavlja i provera stručne osposobljenosti, namenjeno je osobama koje su delimično ili potpuno završile formalno obrazovanje (osnovnu ili srednju školu, u trogodišnjem ili četvorogodišnjem trajanju), a koje žele da unaprede svoje veštine ili da se, putem ovog vida neformalnog obrazovanja, prekvalifikuju u drugo zanimanje.

Na opisani način, polaznici faktički proširuju stečeno stručno znanje, zbog zahteva tržišta rada i radi sticanja znanja o novim tehnikama i tehnologijama i njihovoj primeni.

 

Akreditovani programi obuke

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja donelo je podzakonska akta kojima se bliže uređuju neformalno obrazovanje odraslih, propisanih Zakonom o obrazovanju odraslih (“Službeni glasnik RS” broj 55/2013).

Navedeni podzakonski akti su sledeći:

 1. Pravilnik o o bližim uslovima u pogledu programa, kadra, prostora, opreme i nastavnih sredstava za sticanje statusa javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (“Službeni glasnik RS”, broj 89/2015) i
 2. Pravilnik o vrsti, nazivu i sadržaju obrazaca i načinu vođenja evidencija i nazivu, sadržaju i izgledu obrazaca javnih isprava i uverenja u obrazovanju odraslih (“Službeni glasnik RS”, broj 89/2015);

Navedeni Pravilnici definišu uslove (u pogledu programa, kadra, prostora, opreme i nastavnih sredstava) pod kojima ustanove i druge organizacije mogu steći status javno priznatog organizatora aktivnosti (JPOA) za oblast neformalnog obrazovanja odraslih.

Centar za obrazovanje “BRAĆA STAMENKOVIĆ”, zahvaljujući respektabilnim prostornim i tehničkim resursima (učionice, oprema za izvođenje obuka i kurseva itd.), kao i kvalifikovanim i stručnim predavačima i saradnicima, ispunio je sve kriteriujme predviđene Zakonom i podzakonskim aktima, stekavši akreditacije (status JPOA) za sledeće programe:

 • Mašinska struka
 • Ugostiteljska struka (kruzer)
 • Poslovno-administrativna struka
 • Građevinska struka
 • Ostale struke (optičar, zlatar, cvećar itd.)
 • Građevinska mehanizacija
 • Prehrambena struka
 • Negovateljice za stara lica i gerontodomaćice
 • Tekstilna struka
 • Unutrašnji transport
 • Drvoprerađivačka struka
 • Lične usluge
 • Informaciono-tehnološka (IT) struk)
 • Elektrostruka
 • Trgovačka struka
 • Vođenje poslovnih knjiga
 • Promoter

Kontaktirajte nas za više informacija

WordPress Theme built by Shufflehound. Centar za obrazovanje Jagodina 2020.