Odredi sebi termin za učenje

Najbolje vreme za učenje je u periodu između 14 i 18 časova, po nekim istraživanjima. Naravno, sve zavisi i od toga kada ustajete, kada ležete, kakve su vam životne navike i kako vam izgleda svakodnevnica. Vreme za učenje može svakome biti drugačije. Zbog toga bi trebalo uvesti sebi neki redosled obaveza u koje se svrstava i učenje i to onda poštovati. Naravno, treba uzeti u obzir i važne parametre koji utiču na kvalitet učenja i koji utiču i na to kada ćete učiti, jer je bitno da budete odmorni, naspavani i raspoloženi za pamćenje novih informacija.

Napravite atmosferu za učenju

Ukoliko želite sebi da olakšate učenje, obezbedite sve što vam je potrebno, da li je to određena jačina svetla, muzika ili tišina, hrana, svež vazduh… bilo šta. Kako vam ne bi sitnice koje su vam u okruženju odvlačile pažnju od učenja, pobrinite se da sve u okolini bude u skladu sa vašim potrebama. Na taj način svaki put će vam biti lakše da učite a i rezultati će se videti. Dok učite pokušajte da isključite mobilni telefon jer vam to odvlači dosta pažnje i vremena.

Plan učenja

Učiti po planu je najefikasnije. Ukoliko odredite koji deo dana vam je za učenje, onda će vam učenje postati rutina i moćićete da postignete sve po planu, a možda i više. Umesto da u dnevne obaveze ubacujete termine za učenje (jer ih u tom slučaju neće ni biti), najbolje bi bilo da zakažete “sastanak sa knjigom” i onda to i ispoštujete.

Rasporedite gradivo

Ukoliko je gradivo obimnije ili teže najbolje ga je rasporediti. Saveti za učenje sugerišu da umesto neprestanog učenja od 10 sati, bolje je podeliti to vreme na 5 dana po 2 sata. Time ćete biti više skoncentrisani, nećete imati pritisak da morate sve da završite taj dan, više ćete zapamtiti i biće vam daleko lakše.

Pravite pauze

Neprestano učenje satima ne dovodi do cilja, čak je i loše po zdravlje i zbog toga treba povremeno dati vremena mozgu da se odmori. Pauze treba da budu što kraće i češće kako bi održali koncentraciju sve vreme dok učite. Naučnici savetuju da je najbolje učiti 25 min i nakon toga napraviti pauzu od 5 min. Time ćete se podstaći da učite duži vremenski period, a da vam to ne padne teško. Ukoliko smatrate da možete duže učiti bez prestanka probajte da ga produžite, ali onda produžite i pauze. Za vreme pauze je najbolje da se okupirate nekom aktivnošću koja nije vezana za učenje, kao što je kraća šetnja, vežbanje, kuvanje kafe/čaja…

Proverite sebe

Ovaj savet za učenje je veoma važan. Nakon naučenog dela gradiva i nakon pauze, dobro je proveriti koliko naučenog vam je ostalo u sećanju. To ne znači da treba celo gradivo proći ponovo, već u 5 minuta ponoviti najbitnije prethodno naučeno i nastaviti sa učenjem. Time ćete naterati sebe da bolje učite, jer ćete se truditi da zapamtite još više nego što je to bio do sada slučaj.

Nagradite sebe

Ukoliko ste zadovoljni postignutim rezultatima u toku dana, dobar savet je da date sebi oduška, da uživate u stvarima koje volite. Pogledajte neki film, družite se sa prijateljima, pročitajte knjigu. Takođe nije loše dati sebi i ceo dan tokom koga nećete učiti ništa. Tako ćete se osloboditi stresa, razmišljati o drugim stvarima, opustićete se i sutradan ćete imati volje i bićete motivisani za rad.