Učenje zahteva dosta vremena, a svi mi bi voleli da brzo i efikasno učimo a da nam ostane vremena i za druge stvari, npr. odlazak na kafu sa prijateljima.

Pripremite se za učenje

Obavezno odredite period u toku dana kada ćete učiti. Npr. počeću od 07h ujutru a završiću oko 13h. Naravno i u tom periodu treba praviti mini pauze, za obroke, kafu/čaj. Najbolje je da uz te pauze slušate muziku, da vas dodatno opusti. Naš savet je da učite za stolom, jer tako održavate budnost veću. Prostorija za učenje treba da bude dobro osvetljena i provetrena. Tokom učenje izbegavati telefone jer vam to iziskuje dosta vremena a da ni ne osetite a i dolazi do naglog pada koncentracije.

Beleške

Hvatajte beleške tokom svakog predavanja. Ukoliko budete to radili u kontinuitetu, biće vam dosta lakše tokom učenja. Koristite boje, slike, asocijacije, maštu. Kad vam sveska bude pregledna i u bojama, imaćete još veću motivaciju za učenje i bićete ponosni na sebe.

Pročitajte lekciju nakon predavanja

Nemojte čekati zadnji trenutak da učite pred sam ispit. Krenite da učite na vreme. Nakon svakog predavanja pročitajte lekciju kući par puta i videćete kako ćete lakše učiti. Bićete odmorniji i nećete biti nervozni pred ispit, što je veoma važno.

Birajte šta i kad učite

Teže gradivo treba učiti odmah na početku dok ste odmorniji, jer kako prolazi vreme tako vam koncentracija blago opada i tada se treba posvetiti ili nekom mini odmoru ili učenju nekog manje složenijeg gradiva.

Rasporedite gradivo

Ukoliko imate dosta toga da naučite, nemojte sebe forsirati, jer tako ništa nećete napraviti. Napravite raspored po danu, npr. orijentišite se koliko otprilike sati je dnevno dovoljno da naučite to isto gradivo. Držite se tog plana i uspećete.

Nemojte učiti napamet

Učenjem napamet ne dobijate apsolutno ništa. Jako je bitno da razumete to što učite. Sami sebi prepričajte gradivo, kao neku priču i olakšajte sebi posao. Učenje napamet i učenje svojim rečima su dve različite stvari.

Koristite tehnike pamćenja

Da bi zapamtili što više informacija koristite razne tehnike pamćenja: asocijacije, vizualizacije…

Nagradite sebe

Na kraju svakog uspešnog učenja nagradite sebe kupovinom neke dobre knjige/odlazak u šoping/odlazak na kafu sa prijateljima. Budite srećni i ispunjeni 🙂

Pokušajte ove metode učenja i garantujemo vam fantastične rezultate.

Mi kreiramo vaš siguran put do posla iz snova… 🙂